2009. december 1.

http://www.kunsthauswien.com/en/ausstellungen/leibovitz.html

Annie Leibovitz a világ legismertebb és legjobban fizetett fotóművészei közé tartozik. A Kunst Haus Wien az "A Photographer's Life" című kiállításán a művésznő 1990 és 2005 közötti alkotó munkásságáról ad keresztmetszetet.

Az Anna-Lou Leibovitz néven 1949-ben Connecticutban született művésznő, a " Rolling Stone " és " Vanity Fair " magazinok egykori vezető fotográfusa elsősorban az USA hírességeiről készült portréival vált ismertté. Bette Midlerről, a Rolling Stonesról és Demi Moore-ról készült felvételei bejárták az egész világot. Leibovitzot John Lennonról és Yoko Ono-ról készült képei tették híressé, melyek néhány órával Lennon meggyilkolása előtt készültek.

Ezek után nem csoda, hogy a Kunst Hausban az ovális irodában olyan képeket láthatunk, melyek Bill Clintonról vagy George W. Bushról és kormányáról készültek, Nelson Mandelát örökítik meg Sowetóban, a terhessége utolsó szakaszában járó Demi Moore-t vagy éppen Jack Nicholsont ábrázolják a Mulholland Drive-on. Szokatlanul sok a magánjellegű, néha kifejezetten intim fénykép a fényképésznő családjának mindennapjairól. Láthatunk itt családi ünnepeket, kirándulásokat a tengerhez, megindító képeket az apa haláláról és felvételeket a három lány születéséről, ezenkívül fényképeket a szarajevói, velencei, berlini, tokiói és kairói utazásokról.

A fényképek az 1990-2005 közötti évek hivatalos megbízásainak és magánéleti történéseinek hiánytalan krónikájává állnak össze. A Kunst Haus Wienben megrendezett kiállítás kereken 200, részben nagyméretű, monokróm tájképfelvételt, valamint kis formátumú fekete-fehér portrét foglal magában, és családi album, életmű-kiállítás és személyes napló is egyben.

Annie Leibovitz: A Photographer's Life, 1990-2005
2009.10.30 - 2010 .01.31.
Kunst Haus Wien, Hundertwasser Múzeum, 3., Untere Weißgerberstraße 13
www.kunsthauswien.com

Nincsenek megjegyzések: