2010. március 5.

Alice in Horrorland

Alice Lidell

Eljött a várva várt nap és all over the world rohanhatunk a moziba Charles L. Dodgson azaz Lewis Carroll művésznéven író és alkotó költő, író, matematikus, logikai gondolkodó és fényképező művész főművének immár sokadik Alice feldolgozására.
Carroll (1832-1898) fiatal korában szinte az egész akkori ismert világot beutazta, járt Japánban, USA-ban, Új-Zélandon, utazásai során számtalan impulzus és művészeti inspiráció érte, ugyanakkor rengeteg betegséget és pszichés károsodást szerzett. Epilepsziája rendszeresen kiújult, migrén rohamok kínozták és az akkor gyorsan urbanizálódó Angliában elterjedt micropsia és macropsia betegség is megfigyelhető írásaiban.
Víziók és rendszeres hallucinációk gyötörték. Megkönnyebbülést szinte csak a Lidell lányokkal való találkozások jelentettek számára, különösen a kis Alice társasága nyűgözte le. Gyakorlatilag a kis gyereklány végtelen naívsága és mesés ártatlansága inspirálja mesék írására. Alice Lidell és Lewis Carroll között az évek során egy sajátos munkakapcsolat is kialakult, számtalan fotográfiát készített a gyakran hiányos öltözetű, néhol már meztelen kislányról.

Carrollt művei megírása után nem sokkal már súlyos vádakkal illették, pedofíliával, istenkáromlással és kábítoszerfogyasztással vádolták. Azt is valószínűsítik miszerint Charles Darwin fejlődéselméletének ismertté válása úgy megrázta Carrolt, hogy saját hitét is megkérdőjelezte.


Ezen előzmények ismerete remélem nem veszi kedvünket és előbb-utóbb vizumot váltunk Csodaországba, hogy a sztárparádét felvonultató és hipermenő látványelemekkel megspékelt látványorgiát magunkba szippantsuk. Engem leginkább az Alice-t alakító Mia Wasikowska  személye csábít jegyvásárlásra.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Egyetértek!!! Irány Csodaország!!!:D